mandag 5. november 2012

Heistrofobi

Jeg tror de fleste mennesker har et innebygd snev av klaustrofobi.
Og de som ikke har det, har vel som regel noe annet. Nå har ikke jeg blitt diagnostisert som klaustrofobisk, men ser jo selvfølgelig for meg at nervøst anfall vil inntreffe dersom jeg skulle bli innesperret mot min vilje.
De som har klaustrofobiske tendenser har nok problemer med å ta heis alene. Jeg som ikke har klaustrofobi, burde med andre ord ikke ha noen utfordringer med heis. Det jeg har problemer med, er  å ta heis og ende opp i heisen sammen med et annet menneske.


Slik som idag. Jeg går inn i en liten heis med speil, munter og glad. Gir meg selv et lite nikk og kaster på hårmanken foran speilet.. Alt føles bra. Inntil det kommer inn en helt normal mann. Ser ikke skummel ut i det hele tatt. Ting snur. Jeg tørker straks av meg smilet, og får et merkelig behov for å se ned i bakken, kremte forsiktig og puste så stille jeg kan. Det blir knusk stille, jeg ser på klokken og kjenner antydninger til små rykninger i kroppen, som vil ut av heisen.
Det er om å gjøre å ikke få blikkontakt eller gi antydning til at jeg vil starte en samtale. Jeg kjenner at halsen blir knusktørr og jeg begynner å tenke 'ikke host, ikke host'.  Tanken på hosteanfall i en heis med en fremmed er faktisk helt forferdelig. Og av tanken klør det i halsen. Tanken på tørr smalltalk i en heis er like ille, for man vet aldri hvor lenge en heistur vil vare., man går garantert tom for   samtaleemner og det blir dårlig luft. 

 Det er som om sekundene stivner og jeg løper i sakte film. Det klør fortsatt i halsen. Kreeemt.. Jaja-ja...  Ikke host! Aner ikke hvor jeg skal fest blikket, og om jeg skal lage en lyd.

Pling sier det, og jeg bykser ut - takknemlig for at min 15 sekunder med en fremmed person i heis er over. Og jeg har ikke klaustrofobi. Er det noe som heter sosial heistrofobi? Evt andre forslag?
?
automatonofobi

          Det finnes mange slags fobier, slik som  -  automatonofobi. Da har man angst for dukker . Det vet jeg med sikkerhet at jeg ikke har, selv om denne var direkte stygg. Kan hende jeg hadde fått litt angst om den lå i en heis.(Bildet er lånt fra denne siden


2 kommentarer:

  1. Ha ha, jeg hadde sikkert også fått angst av den dokka inne i en heis. Men tar ikke så mye heis. Det er begrensa med heiser her vi bor. Kunne jo tatt heisen fra 2A til 2 på Stortorget...
    Fint å ha deg tilbake i bloggverdenen, by the way;)

    SvarSlett
  2. Ja kanskje jeg skal øve meg litt på Stortorvet..

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar