fredag 9. mai 2014

Sorry, jeg blir ikke imponert. Men jeg inviterer til kaffe.


De siste ukene har Facebook gått av hengslene på grunn av nordmenn som bader. Jeg beklager for det jeg nå er i ferd med å si, og som sikkert kommer til å støte mange av mine Skybertvenner på Facebook: 

Unnskyld. Men jeg bare greier ikke bli imponert av bleike folk som bader i midten av mai. Ikke om jeg prøver veldig, veldig hardt engang. Sorry.

I tillegg ser denne trenden liksom aldri ut til å ta slutt. Skal den fortsette til langt ut i juli?  Ja. For da skal skal alle pinglene bade på Facebook. Alle de som ikke tør å bade før det er 35 grader i ferksvannspyttene på Østlandet. Eller de som veldig gjerne vil bli utfordra og bade LIVE, men som sørger for å ikke bli utfordra før de er ferdig bikinitrente og solariumsbrune. I juli-august, cirka.
Men for all del. Folk må gjerne bade på nett. Jeg bare undrer meg litt over all denne iveren etter å gjøre det LIVE, kombinert med angsten for å risikere å støtte feks Kreftforeninga. 

Som journalist i lokalavis møter jeg veldig mange forskjellige folk, og blir satt i endel rare situasjoner. Jeg skal ikke nevne i fleng, men i forgårs intervjua jeg feks en kommunalt ansatt mens jeg stod oppi en søppeldunk. Temaet var, selvfølgelig: (gjett*)  Kommunens nye søppeldunker. Og som den minste i redaksjonen, med kortest ansinitet, følte jeg et kall ren tvang til å ofre meg for saken. 
Det gikk helt greit. Men jeg har jo et håp om å bli husket for mer i min karriere enn bare  lokaljournalistreporteren i en kommunal matavfallsdunk. 

I dag, derimot, har jeg jobbet med en (etter mitt syn) litt viktigere sak. Jeg har vært på Kirkens Bymisjon og lagd en artikkel om en litt annen side av Kongsberg enn den man leser om til vanlig. 
Kongsberg ble nylig kåret til den tredje største industribyen i Norge, og det er stadig hallelujastemning når teknologibyen Kongsberg med alle dens ingeniører omtales i media. 

Men Kirkens Bymisjon opplever at stadig flere "ressurssterke" folk med god utdanning, godt betalte jobber og et på utsiden vellykket liv, oppsøker dem.
Det kan virke som om mange er veldig opptatte av å holde på en fasade. Akkurat som om det er mer vanskelig å vise at man er svak - desto mer "vellykket" man er på utsiden.

Vi er veldig sosiale på sosiale medier, og elsker å vise frem de sidene av oss som vi vil at andre skal se. Likevel er mange av oss ensomme, eller sliter med ting man tappert forsøker å skjule. Kanskje er det nettopp dem du ikke ser det på, som har det vanskeligst, som jobber hardest med å holde på en fasade og har størst vansker for å be om hjelp. 

Hvorfor er det slik? 
Noen av de personene jeg har størst respekt for her i livet,  er ikke dem som alltid fremstår som sterke og flinke. Nei, men de som er ærlige og som tør å vise sine svake og sårbare sider. 
 Det er når du tør å være svak at du også er sterk. 

I kveld har jeg følt meg ganske ensom. 
Etter en lang dag på jobb, kom jeg hjem til tom leilighet. Barna er hos pappaen sin, familien min bor på   den andre kanten av landet og jeg er så gammel at vennertreff må planlegges langt frem i tid. 
For vi er alle så opptatte med vårt, og kanskje er vi alle litt ensomme. 

Når vi er inne på dette med kampanjer vil jeg samtidig oppfordre til en kampanje som ikke gir folk urinveisinfeksjon, men en som tar tilbake den sosiale spontaniteten.   
Så istedenfor å utfordre dine facebookvenner til å bade LIVE -  kan du heller utfordre noen du ikke har sett på en stund til en kaffe og en prat. Penger til Kreftforeninga kan man jo gi uansett!7 kommentarer:

 1. Der fikk du sagt det jeg er så hjertens enig i! Takk :)
  Go' hælj !

  SvarSlett
 2. Skulle ønske du bodde her :-)

  SvarSlett
 3. Flott innlegg!!! Selv har jeg ikke facebook så jeg slipper å være med på dette her, men jeg skulle også ønske vi tok den sosiale spontaniteten tilbake. Vi har faktisk èn kamerat som kommer på spontane besøk og det er noe av det koseligste!!

  SvarSlett
 4. Noen av de personene jeg har størst respekt for her i livet, er ikke dem som alltid fremstår som sterke og flinke. Nei, men de som er ærlige og som tør å vise sine svake og sårbare sider.
  Det er når du tør å være svak at du også er sterk.

  Bra sagt! Og så er det gull verdt å ha mennesker rundt seg som man KAN være svak og sårbar med.
  Og så koselig med spontane besøk, husker da du kom for første gang og tok med Greta på lekeplassen. Takk :-)

  SvarSlett
 5. Ԝow, this ρost is nice, my younger sister is analyzing
  these things, so I am gǥoing to tsll Һer.  Look at my webpage - craft stores uk

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar